Perform er et fiberbaseret müslifoder,
som er udviklet til hesten i arbejde, der skal sætte muskler
samt have en god og længerevarende energi.
NYHED
Perform er et fiberbaseret müslifoder,
som er udviklet til hesten i arbejde, der skal sætte muskler
samt have en god og længerevarende energi.
NYHED
Perform er et fiberbaseret müslifoder,
som er udviklet til hesten i arbejde, der skal sætte muskler
samt have en god og længerevarende energi.
NYHED
Perform er et fiberbaseret müslifoder,
som er udviklet til hesten i arbejde, der skal sætte muskler
samt have en god og længerevarende energi.
NYHED
Giver du din hest grønne fibre som tilskud til græsset?
Det kan hos mange heste og ponyer være en fordel
Af Louise Pedersen, Hestezonen.dk
"Giver du grønne fibre som tilskud til græsset?"
Det kan måske lyde lidt som et dumt spørgsmål der stilles i overskriften, men det er faktisk meget relevant.
Rigtig mange steder er hestene nu på græs og har været det et stykke tid. Og rigtig mange steder er græsset gnavet helt kort. Er dit græs langt og frodig er dette skriv ikke helt så relevant for dig - og så alligevel, for på et tidspunkt bliver dit græs sikkert også spist.
Der kan være mange problemstillinger ved at have heste der går på nedgnavet græs. Den største del af næringsstofferne (undtaget sukker) sidder nemlig i græsstråenes bladmasse, altså den del af planten der vokser ca 8-10 cm over jorden.
Det er også i denne bladmasse at hestene henter tilstrækkeligt med fibre til at sikre en god fordøjelse. Samtidigt hjælper de grønne fibre med til at danne et flydelag i hestens mavesæk. Dette flydelag er hestens naturligt indbyggede værn mod udvikling af mavesår, og en af årsagerne til at du sikkert har hørt om en minimumstildeling af hø eller wrap, samt at hesten ikke må stå for længe uden adgang til grønne fibre (3-4 timer), før den kan udvikle mavesår.
Mængden af græs på folden er altså ikke kun af relevans for at sikre at hesten kan opretholde et godt huld. Det har også betydning for fordøjelsens funktion og hvilket mineraltilskud du bør vælge. Det med mineralerne vender jeg lige tilbage til.
Som tidligere nævnt findes sukkeret primært i den nederste del af græsset. Derfor kan hestene sagtens blive smælderfede ved at gå på nedgnavet græs. Har du en hest der har problemer med overvægt, EMS eller har været forfangen er det værd at overveje, om ikke den har bedst af slet ikke at komme på græs, men i stedet fodres restriktivt (som sædvanligt) sommeren over.
Giv grønne fibre, når græsset er spist
Tager vi udgangspunkt i en helt normal standard hest, der går på en nedgnavet græsmark, kan det være en god ide at supplere med et fiberprodukt der indeholder grønne fibre, for at opretholde en sund fordøjelse. Lige nu er sidste års produktion af hø og wrap sluppet op de fleste steder, og der går lidt tid før en ny høst er klar til brug. Derfor kan det være en god idé at have alternative grønne produkter i tankerne, som fx Horselux Lucerne og Horselux Fiberpiller i tankerne. Hvilke mængder der er de rigtige for din hest kan kun besvares ved individuel rådgivning. Horselux Lucerne bidrager særligt med at være udelukkende grønne fibre fra hele lucerneplanten. Bladmassen, der ellers ofte ender som smulder, er presset i piller for at sikre, at lucernen bidrager med flest mulige næringsstoffer, herunder også protein. Noget der også er meget relevant når det meste af græsset på folden er spist.
Mineraltildeling til heste på græs
De fleste hestejere kender til mineralbolcher, der primært anvendes i sommermånederne. I Horselux sortiment hedder de MultiCobs. Det er en let måde at give hesten dens daglige mineraltilskud på. Værd at bemærke er dog, at alle de forskellige mineralbolcher på markedet er udviklet til heste der spiser græs. Når man laver beregninger på hvad bolsjerne indeholder, er man nødt til at sætte det sammen med en type grovfoder. I dette tilfælde græs.
Er der ikke nævneværdig med græs på folden, bør du altså have in mente, at det kan være en ide, at supplere med et (grov-)foder for at få ligningen om hestens behov til at gå op.
Hver sensommer stiger salget af hovkure og diverse boostere nemlig nærmest eksplosivt, fordi at rigtig mange heste ikke har fået helt tilstrækkeligt med næringsstoffer sommeren over. Det er bedre - og billigere - at forebygge end at udligne en mangel.
Så er du en af de hesteejere der har en hest, der nok kommer på sommergræs, men der bare
ikke er så meget af det, så kan det give god mening at tage kontakt til en faguddannet
foderkonsulent og søge råd og vejledning.