top of page

Mere overlinje, større muskler og mindre vom

Er det noget af det du efterlyser ved din hest?

Af Louise Pedersen, Hestezonen.dk

Skal din hest have mere overlinie og mindre vom?

Hvis du tager sig tiden (og tålmodigheden) til at sidde og læse i de forskellige hestegrupper på Facebook, så har du sikkert set, at rigtig mange lige nu efterspørger et foder der kan hjælpe med til at opbygge muskler. Der klages over at hestene er vommede og mangler overlinie. Men hvorfor er der en tendens til, at det er et generelt tema lige nu?


 

Græssets indhold af næringsstoffer ændres i løbet af sæsonen

Først på sæsonen, når græsset er i god vækst, med bløde og saftige strå indeholder græsset væsentligt mere (fordøjeligt) protein end det gør her sidst på sæsonen. I takt med at græsset modnes og bliver groft sker der det, at proteinet i græsset til dels omdannes til den ufordøjelige fibertype lignin. Proteinindholdet i græsset falder altså i takt med at sensommeren er over os. Til gengæld øges sukkerindholdet i græsset generelt i takt med at proteinindholdet falder. Det ekstra sukker i sammenhold med de mere ufordøjelige fibre kan give et oppustet udseende.


 

Derfor bliver hesten vommet 

Rigtig mange heste bliver muskelfattige og mangler fylde på overlinien, når sommeren går på hæld. Samtidig får en del af dem også et lidt vommet udseende. Hvis hesten lever af græs er der en logisk forklaring.Det samme gælder, hvis hesten går på en nedgnavet fold og måske suppleres med en smule grovfoder, men slet ikke de mængder den optimalt bør få. Mange sparer nemlig på grovfoderet trods det, at der ikke rigtigt er græs på folden - for “hesten har fået en stor mave”. Forklaringen er, at kombinationen af større mængder sukker, svært fordøjelige fibre/ for lavt indtag af fibre og manglende protein er ikke optimalt for hestens fordøjelse og muskelsætning!

 

Vommethed ofte i kombination med manglende overlinie kan selvfølgelig sagtens skyldes forkert/manglende træning, eller endda en dårligt tilpasset sadel, der gør at hesten trykker ryggen væk og ikke bruger sine mavemuskler! Når det så er sagt, er der bestemt også noget fodringsmæssigt der spiller ind - særligt når det begynder at vise sig her i sensommeren, og der ikke er ændret i træningen.

 

Der er fire parametre i fodringen der er med til at give et muskelfattigt udseende:

  • Fordøjelige fibre

  • Protein

  • Tilstrækkelige mængder foder

  • Sukkerniveau i græs og grovfoder

…….Og så bør orm også nævnes!

 

Hesten har nogle fysiske behov for at få en hvis mængde grønne fibre hver dag. Hvis den går på en nedgnavet græsfold får den ganske vist det korte græs der vokser op. Det er fyldt med sukker, men indeholder ikke ret mange fibre, ligeså vel som det spirende græs heller ikke indeholder betydelige mængder protein ifht, mængderne af græsset.

Hvis situationen er den, at hesten har rigeligt, men “gammelt græs” til rådighed, får hesten mængder nok at æde. Men det meget modne græs er rimeligt ufordøjeligt, hvilket gør det svært at nedbryde for mikroorganismerne i tarmen, ligeså vel, som det er sværere at udnytte det protein der er i det modne græs.

 

Sådan får du overlinie og mindre vom

Det letteste vil være at sige, at du skal have lavet en specifik træningsplan! MEN - de rette næringsstoffer skal også være til stede, for at hesten virker mindre vommet og oppustet, og kan danne flere muskelfibre.Hestens tarmflora skal også have lidt ekstra fokus, når vi gerne vil have at hesten virker mindre vommet, og får det bedste ud af sit foder.

 

Det du fodringsmæssigt kan gøre, for at få en hest, der er fyldig de rette steder er:

 

  • Vælg et krybbefoder med et højt indhold af aminosyrer/letfordøjeligt protein. Det kan fx være HorseLux Green Care, HorseLux Green Build eller HorseLux Perform

  • Vælg et grovfoder (hø/wrap) med ca.12% protein, lidt afh. af hestetype. Hvis du ikke har en analyse, så vælg et grovfoder der ikke er for groft i strukturen.

  • Supplér eventuelt foderet med Horselux Gærkultur. Den indeholder tilstrækkelige mængder Levucell, der har dokumenteret effekt i forhold til en bedre fiberudnyttelse

  • Skær halmindtaget ned til et minimum 

  • Sørg for flere forskellige fiberkilder i din foderplan - vælg eventuelt et grovfoder med mange forskellige græsser

  • Sørg for også at få analyseret for bændelorm, når der laves gødningsprøver. De er alt for ofte overset årsag til manglende energi, grim pels, dårlige hove, diarré og vommethed.

 

Husk at du altid er velkommen til at kontakte teamet bag HorseLux, for at få

hjælp til at sammensætte en foderplan til din hest eller pony. 

shutterstock_1319911073 [Konverteret].pn
bottom of page