top of page

Husk mineralerne når hesten går på græs

Af Louise Pedersen, Hestezonen.dk

Sommeren er over os, og rigtig mange lukker hesten på sommergræs. Men hvordan er det nu lige – kan den leve af det, eller skal der suppleres med et tilskud?

 

Græs som næringskilde
Når hesten går på sommergræs er det nærliggende at tro, at når nu den bliver tyk, så skal den ikke have noget tilskud. Men det skal den. 


Ligeså vel, som at vi supplerer hestens vinterfoder (i form af hø eller wrap) med mineraler, så bør vi også supplere græsset med et mineralholdigt tilskud. Selv en velpasset græsmark, hvor der er rigeligt med græs, kan på daglig basis generelt ikke dække hestens behov for mikromineraler, som fx kobber, zink, mangan og selen.


Når hesten er på sommergræs, er der meget stor forskel på, hvor stor en mængde græs der rent faktisk er til rådighed, ligesom der også er meget stor forskel på, om græsset er passet med gødning, kalk osv. Realiteten er desuden mange steder, at hestene går på temmelig kort græs. Da mange af vitaminerne og makromineralerne findes i græssets bladmasse, vil disse altså også mangle i hestens foderplan, hvis det meste af bladmassen er væk. Uanset mængden af græs, er det vigtigt at supplere med et mineraltilskud, for at være sikker på, at hesten ikke kommer i en mangeltilstand. Dette vil nemlig ofte komme til udtryk senere på sommeren/start efterår i form af fx dårlige hove, energimangel og kedelig, mat pels.

 

Slikbalje eller bolsjer?
Lad os være ærlige – det gør ikke noget, at det er lidt nemt, at have hesten på sommergræs. De mest populære løsninger for mineraltilskud til hesten på sommergræs er enten mineralslikbaljer eller mineralbolsjer.


Fordelen ved minerasliklbaljer er, at hesten selv kan tage efter behov. Det er også ulempen! Der kan ofte opstå hierarki omkring brugen af en mineralslikbalje, hvor de mest dominerende heste kan indtage sygeligt store doser, blot fordi de kan, og for at holde andre der er lavere i hierakiet væk! Mange heste har også meget svært ved at indtage præcis de mængder de har brug for, og ofte er mineralerne ikke så let optagelige, som de er i flere af mineralbolsjerne. En anden ulempe ved nogle (ikke alle!) minerasliklbaljer er, at for at få hestene til at ville slikke på dem, så kan der være en del sukkerforbindelser i dem.

Mineralbolsjer har generelt et mere bredspektret indhold af mineraler og vitaminer, ligesom optageligheden af mineralerne i flere mineralbolsjer også er bedre, end i slikbaljerne, fordi der anvendes helt eller delvist organiske bundne mineraler. 


Loven foreskriver, at man skal kontrollere heste på sommergræs en gang i døgnet. 
Når man alligevel skal se hesten efter for knubs og skrammer, kan man ved samme lejlighed give hesten nogle mineralbolsjer. Afhængig af mærke og størrelse, kan portionen til en hest som regel være i en håndfuld. 

 

shutterstock_1319911073 [Konverteret].pn

HORSELUX

Industrivej Nord 9B

7400 Herning

Kundeservice:

Tel.: +45 9736 6444

Mail: vja@vja.dk

KUNDESERVICE

Persondata

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
NYHEDSBREV
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag nyttig viden direkte i din indbakke

© 2019

bottom of page