Perform er et fiberbaseret müslifoder,
som er udviklet til hesten i arbejde, der skal sætte muskler
samt have en god og længerevarende energi.
NYHED
Perform er et fiberbaseret müslifoder,
som er udviklet til hesten i arbejde, der skal sætte muskler
samt have en god og længerevarende energi.
NYHED
Perform er et fiberbaseret müslifoder,
som er udviklet til hesten i arbejde, der skal sætte muskler
samt have en god og længerevarende energi.
NYHED
Perform er et fiberbaseret müslifoder,
som er udviklet til hesten i arbejde, der skal sætte muskler
samt have en god og længerevarende energi.
NYHED
Sådan fodrer du din drægtige hoppe optimalt
Af Louise Pedersen, Hestezonen.dk
Foråret står for døren og det gør den dejlige tid hvor føllene fødes også. Men har du styr på, hvordan du fodrer din drægtige hoppe optimalt? Hvis du er den heldige ejer af en drægtig hoppe, så læs videre, for i denne artikel vil jeg komme nærmere ind, på hvilke særlige fodringsmæssige hensyn du bør tage, til din drægtige hoppe.
Øgede behov i sidste trimester
De første måneder af drægtigheden har din hoppe ikke som sådan øgede behov for næringsstoffer til udvikling af føllet. Faktisk udvikles mindre end 40 % af føllets samlede vægt i de første 9 måneder. Til gengæld betyder det så også, at der i sidste trimester af drægtigheden udvikles de resterende 60 % af føllets samlede vægt, så her bør du særligt være opmærksom på din drægtige hoppes behov!
De behov der ændres i den sidste del af drægtigheden er særligt at der stilles øgede krav til tildelingen af
-
foderenheder
-
aminosyrer/protein
-
mineraler
For at imødekomme disse behov kan man supplere med specielle foderblandinger eller tilskud, afhængigt af hvordan grundfodringen er sammensat. Det vil typisk være relevant at indfodre disse ca.3-4 mdr før folingen.
Det kan være uhensigtsmæssigt at lave et stort foderskifte op mod folingen. Her vil det som regel være bedre at arbejde med det grundfoder hoppen ellers har fået, også lave nogle tilpasninger ud fra det.
Grunden til det er, at nogle heste kan reagere allergisk på foderblandinger fra andre producenter, end der hvor de er vant til at få fra. Lige så vel som et komplet foderskifte påvirker tarmfloraen, og dermed også både fordøjelse og immunforsvar, hvilket ikke er optimalt for den drægtige hoppe. Af samme årsag er det også det bedste at have et passende grovfoder til hele sæsonen. Hvis der skiftes grovfoder under drægtigheden, bør det naturligvis ske meget gradvist og gerne over minimum en måned.
Huld
I forhold til den drægtige hoppes huld, så vil det være optimalt at hun under drægtigheden fodres efter at hendes huld bør være lidt over middel. Dette må ikke forveksles med fedme! En hoppe i god foderstand vil have lettere ved at give tilstrækkeligt med næringsstoffer til føllet, også hvis hun skulle blive syg under drægtigheden. Men udfordringen er, at hvis hun er fed i en grad hvor det påvirker stofskiftet negativt og viser tegn på EMS, så vil føllet med stor sandsynlighed ”arve” det nedsatte stofskifte. EMS kan også påvirke immunforsvaret negativt. Derfor er det vigtigt at du søger individuel rådgivning, hvis din drægtige hoppe er fed/viser EMS symptomer. En hoppe i god, men ikke fed, foderstand vil generelt fostre et sundere føl.
Grovfoder og krybbefoder
Det er ofte lidt overset at snakke om grovfoder til de drægtige hopper, og jeg vil da gerne medgive at alt de der med analyser kan lyde besværligt. MEN…. Det er altså her du for alvor kan sørge for at optimere fodringen af din drægtige hoppe. Og det er der lige et par årsager til. Med det rette grovfoder kan du nemlig meget langt hen ad vejen imødekomme din hoppes behov for:
-
Mere protein/lysin i sidste trimester
-
Flere foderenheder (medmindre din hoppe er fed/har EMS)
Ofte i kombination med nedsat appetit fra 7-8 måned af drægtigheden, hvor fostret begynder at vokse, er det vigtigt at det grovfoder hoppen æder, er det, der er det bedste for en drægtig hoppe, for pludselig kan hun måske ikke spise så store mængder mere. Det stiller større krav til kvaliteten.
Ved at vælge et grovfoder med cirka 12 % protein, som er grønt, velduftende og ikke for groft – så har du allerede gjort meget for at optimere foderplanen til din drægtige hoppe. Et meget groft grovfoder har generelt et lavt proteinindhold og samtidig kan det være svært for en hoppe med nedsat appetit, at tygge sig igennem de mængder hun har brug for, for at få nok foderenheder. Det er selvfølgelig derfor du kan supplere med et tilskudsfoder særligt til drægtige hopper, så du derigennem kan hæve niveauerne for protein/aminosyrer, sporstoffer og foderenheder.
Men selvom du køber specialfoder, så udgør det stadig kun cirka max 30 % af foderplanen, hvor grovfoderet udgør minimum 70 %. Selv det bedste krybbefoder kan altså ikke løfte opgaven, hvis ikke grovfoderet er godt nok ☺
Når det så er sagt, så kan der være god grund til at bruge et tilskudsfoder til drægtige hopper i den sidste del af drægtigheden.
Hvorfor supplere med et specielt tilskudsfoder?
Fordelen ved at supplere med et specielt tilskudsfoder i det sidste trimester af drægtigheden, er da bestemt også til at få øje på, udover at det er en let måde at give ekstra foderenheder på.
I foderblandinger har man nemlig mulighed for at tilsætte rene aminosyrer og dermed være med til at hæve den samlede tildeling af disse på en koncentreret måde. Noget der kan være svært at opnå med et grovfoder, hvis hoppen fx ikke vil æde tilstrækkelige mængder – eller hvis grovfoderet er meget groft.
Den drægtige hoppes behov for ekstra sporstoffer i sidste trimester bl.a. jod, calcium og fosfor, kobber og zink kan også tilgodeses ved at vælge et tilskudsfoder. Der er lavet forsøg (Vickers et al 2009) der viste, at ved at anvende organisk aminosyrebaserede mineraler (kobber, zink, mangan og kobolt) i stedet for uorganiske, kunne der ses bedre værdier for IgA hos hopperne i forsøget (IgA er en markør for immunforsvar). Det er meget forskelligt hvorvidt de forskellige producenter tilsætter alle disse mineraler i organisk form. De er en smule dyrere, men i min optik er pengene givet godt ud.